Araştırma Yazıları Astro Gündem iklim krizleri Kıtlıklar Uncategorized

Astroloji ve Büyük Kıtlıklar

Astroloji ve Tarihteki Büyük Kıtlıklar

Günümüzdeki ekonomik kriz ve yokluk etkisi ile birçok insan ve ülke için kıtlık olasılığı giderek artmakta. Dünyanın burcu Boğa. Dolayısı ile dünyasal varlıklarımız, para piyasaları, güvenlik, bereket ve üretimle ilgili. Uranüs’ün Boğa seyahatinin ekonomi ve üretim üzerinde öngörülemez çalkalanmalar getireceğini zaten biliyorduk. Satürn ile zaman zaman yaptığı zorlu kontaklar sebebiyle, ilgili sistemleri düzenlemek adına zorlanacağımız da aşikardı. Ancak sonucunda yaşanacaklar ne kadar büyük olacak? Geçmişte ne tür kombinasyonlarda büyük etkiler yaşatarak gerçek bir kıtlığa dönüşmüş incelemek mantıklı olacaktır.

Günümüzdeki gibi kayıt kuyut olmadığı için tam tarihleri görmemiz ne yazık ki mümkün değil. Wikipedia’dan bakarak en azından yılları tespit ettim. Çok eski Yüzyıllarda günümüzdeki kadar lojistik olanaklar olmadığından etkileri çok yıkıcı olmuş. Burada tümünü incelemek yerine en çok insan ölümüne neden olanları seçmeye çalıştım.

Ay Düğümleri Boğa/Akrep aksında olan yıllarda daha çok gözlenmiş olacağını düşünmekteydim sonuç süpriz olmadı . Hatta onunla at başı giden burç aksı da çok şaşırtıcı değildi.  Tutulmalar Ay Düğümleri yakınında gerçekleştiği ve  önemli kadersel dönemeçler, tutulmalarla tetiklendiği için tutulma haritalarından incelemeyi seçtim. Zaten gün ve ayları çok net olmayan eski tarihli bir çok kıtlık var. Bu durumda en iyi yaklaşım tutulma haritalarını incelemek olacaktır.

Ayrıca, Ay düğümleri kitleleri etkileyen konuları anlatması sebebi ile çok daha anlamlı bilgiler sunabilir. İnceleme sonucunda, Toplumsal ve Jenerasyon gezegenlerinin de etkili olacağını tahmin ederek işe koyuldum ve haliyle öyle olduğunu da gözümle görmüş oldum. Belki Amerika’yı yeniden keşfetmek gibi oldu. Ama yine de  bana ve okuyanlara katkısı olacağını düşünüyorum.

Bunun yanı sıra, İrregular yıllar dediğimiz yıllarda daha olumsuz olaylar yaşanmış. İrregular demek ise şu; genelde yılda 4 tutulma olur. Bazı yıllar ise 5-6 tutulma olur. Sayı çoğalınca o senede bir özellik olduğu da anlaşılıyor aslında. Örneğin Covid salgınının başlayıp yayıldığı 2020 yılında 6 tutulma olmuştu. 2019 sonunda başladı kabul etsek de fark etmiyor. Zira 2019 da da 5 tutulma oldu.

Bu araştırmamı web sayfama eklerken tutulma haritalarının görsellerini eklemeyi düşünüyordum. Ancak çok yer kaplıyor ve zaman alıyor. Bunun yerine Kıtlık tarihlerini,  ilgili notları ve çıkardığım istatistiğin sonuçlarını eklemeye karar verdim. Elbette haritalarla sonuçları gözlemlemek daha çarpıcı olacaktı. Ama bu seferlik böyle olsun. Nasılsa elimde orjinal notlarım ve haritalar bulunmakta. Belki bir gün değerlendirecek bir başka mecra bulabilirim. Fakat yazımın sonuna bir harita ekledim ki  yöneticilerin vizyonsuzluğu sebebi ile milyonların ölebileceğini görelim.

Çalışmayı genişletmek isteyenler olursa kaynak belirtmesini ya da beni de çalışmaya ortak etmesini rica ediyorum. Oldukça zahmetli bir çalışma ne de olsa…Katkı olması dileğimle iyi okumalar.

Çalışmanın istatiki tabloları aşağıya ekledim. Kıtlıkların sebepleri, boyutları, gezegen burç ve açı yerleşimleri ile ilgili notları, tabloların bitiminden itibaren okuyabilirsiniz. Hikayeleri ile okumak insanda bir aydınlanma sağlıyor.

MİLYONLARCA İNSANIN ÖLDÜĞÜ 29 BÜYÜK KITLIK

29 büyük kıtlığın 24’ü aşağıdaki 3 burç aksındaki tutulmalarda gerçekleşmiş. Tablo (1)

1. Sırada Akrep Boğa aksı 9 adet kıtlık Sabit aks
2. Sırada Yengeç Oğlak aksı 8 adet kıtlık Öncü aks
3.sırada Başak Balık aksı 7 adet kıtlık Değişken aks

Not: Diğerleri sayısal olarak çok az olduğu için Ay Düğümleri açısından yazmadım.

TUTULMALARIN AÇI YAPTIĞI GEZEGENLERE BAKARSAK

Ay Düğümleri nadiren burç değişim derecesine yerleşmişti ama burç ötesi de olsa tutulma ve gezegenlerle açı bağlantısı kurmuşsa listeye dahil ettim. Tablo (2)

Plüton ile karesi  3 Kavuşumu 6 Karşıtı 3 Üçgen 3
Jüpiter’le karesi  4 Kavuşumu 5 Karşıtı 1 Üçgen 1
Satürn’le karesi  8 Kavuşumu 0 Karşıtı 3 Üçgen 3
Uranüs’le karesi 1 Kavuşumu 2 Karşıtı 4 Üçgen 3
Neptün’le karesi 3 Kavuşumu 6 Karşıtı 3 Üçgen 3
Mars ile karesi 3 Kavuşumu 3 Karşıtı 4 Üçgen 1
Şiron ile karesi 3 Kavuşumu  0 Karşıt 1 Üçgen 1

Tutulmalar Ay Düğümlerine yakınında olsa da bazen aynı burçta olmuyor. Bu sebeple yukardaki liste Ay düğümleri ve Tutulma ile burç ötesi açı kuruyorsa da listeye dahil edildi.

Aşağıda ise Ay düğümlerinden bağımsız olarak tutulmaya açı yapanları listeledim.

Tablo (3)

Satürn’le karesi 6 Neptün’le karesi 3
Plüton ile karesi 1 Şiron ile karesi 2
Mars ile karesi   1 Uranüs’le 3 Kez Üçgen
Jüpiter’le Karesi 0 Uranüs’le karesi 1

TUTULMADA GEZEGENLERİN BİRBİRLERİ İLE AÇILARI Tablo (4)

Mars & Uranüs 3 kez   KAVUŞUM Mars & Plüton 2 kez   KARŞIT
Mars & Uranüs 6 kez   KARE Mars & Plüton 3 kez    KAVUŞUM
Mars & Uranüs 3 kez  KARŞIT Mars & Plüton 1 kez    SEKSTİL
Mars & Uranüs 4 kez  SEKSTİL Mars & Jüpiter 1 kez    KAVUŞUM
Mars & Uranüs 2 kez  ÜÇGEN Mars & Jüpiter 1 kez    KARE
Mars &Jüpiter 4 kez   KARŞIT Mars & Satürn 3 kez    KARE
Uranüs & Plüton 3 Kez  KAVUŞUM Neptün & Uranüs 4 kez    KARE
Uranüs & Plüton 1 Kez  KARE Neptün & Plüton 1 kez   KAVUŞUM
Uranüs & Plüton 2 Kez  KARŞIT Neptün & Plüton 6 kez   ÜÇGEN
Satürn &Jüpiter 4 kez  ÜÇGEN Satürn & Uranüs 3 kez   KARŞIT
Satürn & Plüton 4 kez   KARŞIT Satürn & Neptün 3 kez   KARE
Satürn & Plüton 3 kez  ÜÇGEN

150 LİK AÇILAR

  • Jüpiter’in Ay düğümleri ile 2, Mars Plüton ve Neptün ve Uranüs’le 1 kere
  • Satürn’ün Ay Düğümleri ile 2, Mars ile 2 kere
  • Uranüs’ün Tutulmalarla ve Marsla 2 kere, Jüpiter ve Plüton’la 1’er kere,
  • Neptün ‘ün Jüpiter’le 1 kere
  • Plüton’un ay Düğümleri ile 1 kere, Mars ile 2 kere

ANTİSYASAL KAVUŞUM

Tablo 2 ve Tablo 3 deki kavuşum listesine Antisya dahil edilmemiştir.

  • Mars  Kuzey Ay Düğümüne (KAD)  1 kere
  • Satürn’ün GAD ile 1 kere
  • Satürn’ün Plüton ile  1 kere
  • Satürn’ün Mars  ile  1 kere
  • Plüton’un Mars ile  1 kere
  • Plüton’un KAD ile  1 kere
  • Neptün&  Satürn kavuşumunun KAD ile 1 kere
  • Uranüs’ün Neptün ile 1 kere (bunu yaparken  Tutulmanın ayına da antisya oluyor (aşağıdaki) )
  • Uranüs’ün Ay tutulmasına 1 kere
  • Şiron ile Jüpiter’in   2 kere
  • Şiron ile  Uranüs’ün 1 kere
  • Uranüs & Güneş kavuşumunun  Jüpiter ile 1 kere

1315 YILINDA AVRUPADA KITLIK. 7,5 milyon Ölüm. Satürn Kova, Jüpiter Aslan. Ay düğümleri Boğa Akrep Aksında. Dolayısı ile tutulmalar bu hat üstünde. 14.yüzyılın başlarında Avrupa’nın büyük bir kısmını etkileyen büyük bir kıtlıktır. Kıtlık, Avrupa’daki bir dizi büyük ölçekli krizin ilkiydi. Açlık, uzun yıllar boyunca milyonlarca ölüme neden olmuş ve 11. ve 13. yüzyıl arasında büyüme ve refah döneminin sonu olmuştur. Büyük Kıtlık, 1315 ilkbaharında kötü hava koşullarıyla başladı. Tarım hasarları, 1317’deki yaz hasadına kadar 1316 yılına kadar sürdü ve durum 1322 yılına kadar tamamen iyileşmedi. Dönem, yüksek suç oranı, hastalık, kitlesel ölüm ve hatta yamyamlık ile kendini belli etti. Kriz, Kilise, devlet ve Avrupa toplumu için büyük sonuçlara neden oldu.Küçük Buz Çağı’nın yaşanmasını kesin bir nedenle gösterememekle birlikte bazı olasılıklara ve teorilere bağlamışlardır. Bu dönemde en fazla ılımlı soğuma Kuzey Yarımkürede oldu. Güneş Radyasyonundaki Döngüsel Yörüngeler, artan volkanik aktivite, okyanus dolaşımındaki değişiklikler, Dünya’nın yörüngesindeki ve eksenel eğimdeki farklılıklar, küresel iklimde doğal değişkenlik, ve insan popülasyonunda azalma (örneğin; Kara Ölüm ve Avrupa ile temasın ardından Amerika’da çıkan salgın).1315-1318 yılları arasında Avrupa’nın kuzeyi ve doğusunda etkili olan yoğun yağmurlar neticesinde ortaya çıkan büyük bir kıtlığı

1333-1335 ÇİN’de Büyük Kıtlık. 6 milyon Ölüm.  Satürn’ün Başak ve Terazi arasında gidip geldiği yıl. Plüton Koç ve Terazi Satürn ile karşıt. Jüpiter Kova burcunda ve Kova burcu Akrep burcuna Antisya. Bu sebeple durumu daha da ağırlaştırma potansiyeline sahip.  Çok sayıda ölüm var ama sebep hakkında Google’da bilgi yok maalesef. O tarihlerde Moğollar ile de savaşmışlar. Satürn başakta hasatın toplanamaması, yakılması gibi sorunlar olmuş olabilir. Moğol yönetiminin Han Çinlilerine yaptığı dayanılmaz sömürü ve baskı, Han Çinlileri’nin ayaklanmasına neden oldu. 1333 yılına gelindiğinde dinî ve diğer gizli örgütler tarafından başlatılan ayaklanmalar tüm ülkeye yayıldı. Bu dönemdeki en büyük ayaklanma, Sarı Irmak’ta yapılan ıslah çalışmalarına katılan köylülerin başlattığı “Kırmızı Başörtülü Ordu”nun ortaya çıkışı.

1230 Japonya Büyük Kıtlık. 2 milyon ölüm. Plüton Başak Satürn Balık. Uranüs (yay) ile Jüpiter (ikizler)  karşıt. Ay düğümleri İkizler /Yay aksında. Kanki kıtlığı, Japonya tarihindeki en ağır kıtlıktır. Volkanik patlamalar sonucu meydana geldiği düşünülmektedir. Başak burcunun parçalı doğası ve özelliği ve Satürn balık ile karşıtlığının sonucu ada ülkesinde Hasatı engelleme olasılığı verebilir. Uranüs’ün ve Ay düğümleri aksının İkizler Yay aksında oluşu  duruma mantıklı bir bakış veriyor bana kalırsa. Jüpiter de İkizler ve Yengeç burcu arasında Retrolar yapmış. Tam olarak ay ve gün bilemesek de Jüpiter’in Bahar ayında Uranüs’e karşıtlık yaptığı dönem var. 14 Mayıs 1230 yılında Boğanın 29 derecesinde Güneş tutulması olmuş ve Jüpiter ile Uranüs karşıt. Plüton ile Satürn de karşıt. Ay düğümleri İkizler Yay aksında. Tutulmada Satürn ve Mars Karşılıklı ağırlamada. Uranüs Neptün Paraleli var (kavuşum etkisi taşır). Güneş ve Mars’ın da parelel açısı var (kavuşum etkisi verir) Gökyüzü adeta stres topu.

1601 RUS kıtlığı 2 milyon ölüm. Satürn Akrep, Plüton Koç, Uranüs Boğa, Ay Düğümleri Yengeç Oğlak aksındaymış.   NOT: 2008’de jeologlar kıtlığın sebebinin, 19 Şubat 1600 tarihinde Peru’daki Huaynaputina’nın volkanik patlaması ile bağlantılı olduğu sonucuna varmış. Patlamanın küllerinin atmosferi kaplaması sonucu ünya çapında rekor düzeyde soğuk kışlar ve mahsul kesintisi olduğu düşünülüyor.  Son 500 yılın en soğuk dönemini yaratmış.

1630 Hindistan’da Büyük Kıtlık. 7,5 milyon ölüm.  Plüton Boğa, Satürn Akrep, Uranüs Başak, Jüpiter Balık ve Koç arasında gidip gelmiş. Tutulmalar İkizler/yay ve Boğa Akrep akslarında olmuş. Boğa Akrep aksı tutulmalarda Plütonikmiş. Örnek olması açısından bir tane tutulmayı aldım. Ama birçok etki var bu dönem. 1630-1632’de Deccan, Gujarat ve Khandesh’te art arda üç kötü hasatın ardından kıtlık başladı. Daha sonra iki milyon insan açlıktan öldü. Bakkallar köpek eti ve unla karıştırılmış kemik tozu sattı. Bazı köyler tamamen yok edildi, sokaklar insan cesetleriyle doldu. Yıkım karşısında Şah Cihan, kıtlığın kurbanları için ücretsiz mutfaklar ( Langar ) kurdurdu.

1640 Japon kıtlığı 100 bin ölüm. Plüton ikizler, Uranüs Akrep, Satürn kova, Neptün Akrep. Ay Düğümleri Boğa/Akrep aksı. Hasat kötülüğü sebebi ile olmuş. Çok fazla bilgi yok ne yazık ki…

1693 Fransa kıtlığı 1,3 milyon ölüm Uranüs ikizler, Plüton yengeç, Satürn yay, Ay düğümleri yengeç/ oğlak aksı. Satürn Yay,  Oğlaktaki Kuzey Ay düğümü ile paralel(kavuşum etkisi). İkizler Uranüs, Yengeç  Güney Ay düğümü ile paralel. Satürn Uranüs karşıt. 1692-1693’te kırsal kesimde kötü hasat yapıldı ve bu da kentte yaygın bir açlığa neden oldu. Ekim 1693’te, Polis Genelkurmay Başkanı La Reynie, Paris’in yoksulları için ekmek pişirmek üzere otuz fırın inşa etti. Korkunç koşullar 1693-94 kışında tekrarlandı. Mart 1694’ün sonunda, Madame de Sévigné arkadaşlarına şehri terk etmesi gerektiğini yazdı; “Artık burada sahip olduğumuz hava ve sefaletin ortasında yaşamanın bir yolu yok.’’

1702 Hindistan’da büyük kıtlık.  2 milyon Ölüm.Plüton Aslan, Uranüs Yengeçte Satürn, Neptün ve Jüpiter de Koçta.. Bu sene 6 tutulma olmuş. Oldukça irreguler bir yıl. Tutulmalar Aslan/Kova ve Yengeç Oğlak akslarında olmuş. Sebebi hakkında çok bilgi yok.

1709 Fransız kıtlığı 600 bin ölüm. Bu sene de oldukça irreguler bir seneymiş. Bir yılda 6 tutulma olmuş. Plüton ve Uranüs Aslanda. Neptün Koç, Jüpiter Yay, Satürn Yengeç. Ağır toplar ateş elementinde. 29 derece Şiron Oğlak ile Yay 1 derece antisyasal kavuşum.  Tutulmalar ise Aslan/Kova ve Başak/Balık akslarında gerçekleşmiş.

1709 büyük kış ,  Avrupa’da yoğun soğuk oldu, geçim krizi ve kıtlık . Epifani Günü  1709’da, tüm Avrupa’yı vuran ani bir soğuk dalgasıyla aniden başladı .(Katolik olan Fransızlar için 7 ocakta başlayan kutlama)  Güney ve batı Fransa bölgeleri, zeytinliklerin neredeyse tamamen yok edilmesinden ve meyve bahçelerinde ciddi hasar oluşmasından ciddi şekilde etkilendi. Ek olarak, olay, önemli sıcaklıklar ve ardından soğuk hava dalgaları şeklini aldı. Böylece, Şubat ayında, iki haftalık bir sıcaklık, buğdayı yok eden ve bir hüsrana  neden olmuş. Ardından da keskin bir soğuk olmuş.

1740 – 41 İrlanda kıtlığı.  480 bin ölüm. Yılda 5 tutulma olmuş.  Satürn yengeç ve Aslan, Neptün yengeç, Uranüs Oğlak, Plüton Akrep. 1940 (Ay düğümleri Yengeç /Oğlak) Tutulmalar Aslan/kova, Yengeç Oğlak aksında. 194ı de Şiron ile Tutulmanı Ay’ı, Neptün ve Jüpiterİ antsiyasal kavuşumda ( yengeç ikizler ) 1941 de ise İkizler Yay aksında tutulmalar. İregular bir sene yine. Bu sebeple tüm tutulmaları buraya eklemiyorum.  Aşağıdaki tutulma haritasında Ay ve Mars deklinasyon dışı. Mars Plutonu yönetirken, Ay KAD ve Jüpiter, Neptün ve Marsı yönetiyor. Uranyen bir tutulma. Satürn Plüton karesi var.

1740-41’deki kıtlık, birbirini izleyen yıllarda aşırı soğuk ve ardından kurak hava koşullarından kaynaklanıyordu ve gıda kayıplarına neden oldu.

1740-1741 İrlanda Kıtlığı (İrlandalı: Bliain an Áiranlamı Katliam Yılı) içinde İrlanda Krallığı 2,4 milyonluk nüfusun% 13 ila% 20’sini öldürdüğü tahmin edilmektedir ki bu, zamana göre orantılı olarak daha büyük bir kayıptır. Kitlesel ölümler açlık 1740–41’de ölümcül hastalık salgınıyla birleşti. Soğuk ve etkileri Avrupa çapında yayıldı, ancak İrlanda’da ölüm oranı daha yüksekti çünkü hem tahıl hem de patates başarısız oldu. Bu şimdi, bilim adamları tarafından son ciddi soğuk dönem olarak kabul edilmektedir.

1769-70 Hindistan’da kıtlık 10 milyon ölüm.  Plüton Oğlak, Satürn Yengeç, Uranüs Boğa, Jüpiter Akrep, Neptün Başak. Ay Düğümleri Yengeç Oğlak aksı. Örnek haritaya baktığımda Plütonik, Satürnyen ve Merküryen bir güneş tutulması. Plüton Satürn Karşıt. Merkür deklinasyon dışı ve vergiler vb konuları temsil eden evin de yöneticisi. Mars Uranüs Boğada kavuşum. Jüpiter pirinci temsil ediyor. Dispozitörü Mars Boğada Uranüs’le kavuşum. Ayrıca Ceres asteroidi ikizlerden Şiron’la kare yapıyor beslenme konusunda yara verir. Kıtlığın başlaması, 1769’da yaygın kuraklığa ve ardışık iki başarısız pirinç mahsulüne neden olan başarısız bir musona bağlandı.  Doğu Hindistan Şirketi’nin 1765’ten sonra sömürücü vergi geliri politikalarıyla birleşen savaştan kaynaklanan yıkım, kırsal nüfusun ekonomik kaynaklarını felce uğrattı. İnsan yapımı kıtlık, modernleşmeme gibi sebeplerin de etkisi var

1783 hindistan kıtlık 11 milyon ölüm. İrreguler bir yıl yine ve 6 tutulma.  Tutulma örneğinde; Krizleri ve yaşam mücadelesini anlatan 8. Evde Deklinasyon dışı Plüton Kovada Retro ve Terazi Neptün ile üçgen açı kurmuş. Satürn Oğlak, Uranüs yengeç karşıtlığı var. Neptün de Satürn ile kare ve Balık burcu Kuzey Ay Düğümüne antisya. Tutulmalar Balık / Başak aksında. Tutulmanın Merkür’ü Koç burcundaki Durak Mars ile antisyasal kavuşumda. Mars da Uranüs ile kare.

Fazla ısı ve yağmur eksikliği sebebiyle, mahsuller ve yiyecek kaynakları tükendi veya büyüyemedi, bu da süratle yiyecek kıtlığına neden oldu. Her iki kıtlık boyunca, 11 milyondan fazla vefat yaşandı ve popülasyon, özellikle Delhi topraklarında büyük miktarda eksildi

1789 -93 Hindistan’da kıtlık ve 11 milyon ölüm. 1789 -93 Hindistan’da kıtlık ve 11 milyon ölüm. Uranüs aslan, Satürn balık, Plüton kova. Ay düğümleri akrep Boğa aksı. Plüton Kuzey Aydüğümü  ile Antisya. Uranüs aslan. Mars aslan, Plüton kova ile karşıt, Güneş ve Mars karşılıklı ağırlamadan kavuşum gibi hareket ederken bir yandan da  birbirine kare. Neptün Oğlak. Satürn balık . Venüs Plüton  deklinasyon dışı.

1810 -11 ve  1846-1849  yıllarında Çinde  4 adet kıtlık olmuş. Toplamda 45 milyon insan ölmüş.. 1810 -11 Yine irregular bir sene ve 6 ayrı tutulma var. Baz aldığım tutulma Plutonik bir tutulma örneği. Plüton balık. Plüton ile Neptün hem kare hem paralel açı yapıyor. Merkür Pluton ile terazi balık antisyasından kavuşumda. Merkür Bezelye, fasulye gibi bitkileri temsil edebilir. Bu konuda yetersizlik verebilir.  Satürn ve Neptün yay’da kavuşum, Ay düğümleri koç /terazi aksı. Şiron ile Uranüs Antisyasal kavuşumda (Kova Akrep) KITLIK

1845 İrlanda kıtlık, 1 milyon Ölüm.  Merküryen bir tutulma ve Merkür bakteri ve mantarları temsil eden bir gezegendir. Satürn Neptün kova Düğümlere kare, Jüpiter, Uranüs ve Plüton koç. Tutulma örneğinde Boğa Akrep aksı tutulma. Kuzey Ay düğümü ile Mars antisyasal kavuşumda. Güney Ay Düğümü o yıllarda Algol hattıymış. (24 derece Boğa). Gözlemlediğim kadarı ile Algol ya büyük şans ve bolluk veriyor ya da Kıtlık. Bu da o seneki Algol’ün ışığının kötücül mü iyicil mi olduğuna göre değişiyor. Ayrıca Jüpiter Altair sabiti ile paralelmiş. Bu da göç verir.

Büyük Kıtlık ya da bir diğer ismiyle İrlanda Patates Kıtlığı, İrlanda’da da 1845 yılında başlayıp 1852 yılında son bulan kitlesel açlık, hastalık ve göç dönemi İrlandacada Gorta Mór (Büyük Açlık) ve Drochshaol (kötü yaşam) adlarıyla anılmaktadır.

Yaklaşık 1.000.000 kişinin ölümü, hastalanması ve de göç etmesiyle sonuçlanan[3] büyük kıtlığa halkın temel gıda maddesi olan patateslere bulaşan phytophthora infestans mantarı sebep olmuştur.

1846-1849 6 tutulma olmuş. İrregular bir yıl yine. Plüton koç, Uranüs koç, Satürn kova ve Neptün kova kavuşum. Jüpiter boğa. Ay düğümleri Akrep Boğa aksı. Satürn ve Neptün Akrep Kuzey Ay Düğümüne antisyasal kavuşum. Terazi Şiron  ile Uranüs karşıt. 1848 işçi devrimlerimi, Fransa’da 1830 ve 1848 yılları arasında işçilerin öncülüğünde başlatılmış özgürlük ve devrim hareketleridir. Birçok Avrupa devleti bu dönemde büyük sarsıntılar geçirmişlerdir. 1848 devrimi öncelikle 24 Şubat günü Fransa’da patlak vermiş ve tüm Avrupa kıtasına yayılmıştır. (Wikipedia) DEVRİM DİYOR Göksel konumlar. Osmanlı dönemi kayıtlarında da bazı önemli kurak yıllar tespit edilmiştir. 1845 yılında yaşanan kuraklık Ankara, Konya, Kastamonu, Sivas illerinde etkili olmuştur. 1846 yılında şiddeti daha da artmış, açlık ve salgın hastalıklar nedeniyle ölümler gözlenmeye başlamıştır. Ölen insan sayısı tam olarak bilinmemekle birlikte İngiliz Konsolosluğu kayıtlarında 6.000 Müslümanın öldüğü belirtilmektedir.

1845-1846-1849

Plüton Koç, Jüpiter Koç,Uranüs Koç

Satürn Kova ve Neptün Kova & Ay düğümleri Akrep Boğa aksına KARE

1846 da Jüpiter Boğadayken Ay düğümlerine Satürn Kare

1847-1849 da Satürn Balık, Ay Düğümleri Balık/Başak aksı

1849 da Plüton Uranüs Koçta kavuşum ve Jüpiter Aslan’a ateş üçgeni. Güney Ay Düğümü ile Neptün Balık kavuşumu.

Büyük İrlanda Kıtlığı nedeni ile 1 milyon insan göçü yaşanmış (Patates mantarı sebepli kıtlık). Osmanlı dönemi kayıtlarında da bazı önemli kurak yıllar tespit edilmiştir. 1845 yılında yaşanan kuraklık Ankara, Konya, Kastamonu, Sivas illerinde etkili olmuştur.

1846 yılında şiddeti daha da artmış, açlık ve salgın hastalıklar nedeniyle ölümler gözlenmeye başlamıştır. Ölen insan sayısı tam olarak bilinmemekle birlikte İngiliz Konsolosluğu kayıtlarında 6.000 Müslümanın öldüğü belirtilmektedir.

KURAKLIK

1850 Çinde kıtlık 60 milyon ölüm. İrregular bir yılmış yine, 6 adet tutulma olmuş. Plüton Uranüs Koçta kavuşum ve tutulmalar Balık Başak aksında. Jüpiter Başak Neptün Balık karşıtlığı.

Baz aldığım tutulmanın Başak Ay’ı  ile  Koç ‘ta Uranüs &Plüton kavuşumunun  antisyasal kavuşumu varmış. Ay düğümleri Aslan (KAD), Kova (GAD) aksında. Bu dönem Savaşlar da olmuş. Siyasi olaylar da varmış. Bilimsel gelişmelr de yaşanmış. Tam Plüton Uranüs Koç konuları… Öncü ve devrimsel dönüşüm.

1860 Hindistan’da kıtlık. 2 milyon ölüm. Yine İrregular bir yıl daha. 5 adet tutulma olmuş. Plüton boğa, Satürn aslan, Uranüs ikizler. Bu seneki tüm tutulmalar Satürn mars kare ve karşıtlıklarında olmuş. Tutulmalar aslan kova aksında ve Uranüs ikizler ile üçgen kurmuş. Ayrıca Aslan/Kova tutulmaları Plüton ile kare yapmış. Pencap ,  Britanya Hindistan , ardından Kraliyet yönetimi altında ve prens eyaletlerinin doğu bölgeleri Rajputana . Kıtlıkta 2 milyona kadar insanın öldüğü düşünülüyor.(Wikipedia ) Yönetimsel sorunlarla ilgili olduğuna dair kayıtlara rastladım.

İrlandalı bilim insanı John Tyndall da, 1859 ve 1860 yıllarında gazları test ettiği deneyler sonucunda, Foote’un bulgularına benzer şekilde, su buharı ve karbondioksitin inanılmaz derecede kuvvetli bir şekilde ısıyı hapsettiği sonucuna ulaştı.1859 yılında karbondioksitin ısıyı absorbe ettiğini ve bu durumun atmosferin yapısında değişiklik yaratarak iklimde değişiklikler oluşabileceğini buldu. Göksel sembollere uygun. Satürn KOVA BURCUNDAYKEN 1859-1860 yıllarındaki Satürn’e karşıt.Günümüzde bu konular tavan yapmış durumda. Oldukça ironik.

1870 72 İran kıtlığı 3 milyon ölüm. 1870 senesi irregular bir yılmış, 6 tutulma olmuş. Satürn yay, Jüpiter ikizler, Uranüs yengeç, Plüton boğa. Ay düğümleri Yengeç &Oğlak ve Aslan Kova aksında olmuş. Örnek haritada Uranüs Neptün karesini tetikleyen bir yengeç oğlak aksı tutulması oluşmuş. Yengeçteki Uranüs &Güneş kavuşumu İkizler Jüpiterle antisyasal kavuşumda.

1870 de başlayan uzun zaman etkili Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da dahil büyük Nehirlerinin debisinde düşme, kuraklık ve kıtlık yaşanmış. Kaynak; Ortadoğuda su sorunları Kitabı

1873 Anadoluda kuraklık ve sel kaynaklı kıtlık. Satürn kova, pluto boğa, Neptün uranüs koç, jürpiter aslan. Tutulmalar akrep boğa aksında. Plüton boğa ile Satürn Oğlak toprak üçgeni, Neptün Koç, Uranüs Aslan, jürpiter Aslan Ateş üçgeni. Tutulmalar akrep boğa aksında. Bu Coğrafyanın kaderinde bu dereceler var sanırım. )) Tutulmalar Plütonik ve Jüpiter  ve Uranüs Aslanda. Uranüs Satürn karşıtlığı var.  Bu tutulmada ayrıca Uranüs Mars karesi ve Satürn arasında T kare oluşmuş. Satürn ile Akrep GAD arasında antisya var. Bilgi: 1873-1875 Orta Anadolu Kıtlığı, Marmara Üniversitesi, Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul. BAYAR, Yener (2013). Anadoluda kuraklık ve sel kaynaklı kıtlık.

1876 -79 Hint, Çin, Brezilya, Kuzey Afrika’da kıtlık ve kuraklık 19 milyon ölüm. Tutulmalar Koç/terazi aksında. Ama ay düğümleri burç değiştirmiş ve 29 derece Balık/Başak aksında. Plüton boğa, jupiter akrep, Uranüs aslan, Satürn balık, tutulma balık başak. Plüton ile Mars kavuşum. Mars & Plüton kavuşumu Uranüs ile hem kare hem de antisyadan kavuşum. Jüpiter yay ve Koç Güneş Tutulmasına üçgen yapmış. Tutulma öncü olduğu için gelecek sorunların başlatıcısı nitelikte.

Çok sayıda yer etkilendiği için ülke bazında harita açmadan genel yerleşimlere bakmak istedim. Aslında tutulmanın izdüşümlerine bakma lazım.   Kuzey Çin’deki kıtlık 9-13 milyon insanı öldürdü. Hindistan’da 1876-78 Büyük Kıtlığında 5,5 milyon kişi öldü. Hindistan’daki ölümlerden İngiliz politikaları ve kuraklık sorumlu tutuldu. Kıtlık sebebi olarak  El Nino-Güney Salınımı’ndan etkilenen atmosferik koşullar nedeni ile oluşan  kuraklığın bir sonucu olarak düşünülüyor. (El Niño Güney Salınımları, küresel bir okyanus-atmosfer olayıdır. El Niño ve La Niña, Doğu Büyük Okyanus yüzey sularının sıcaklığındaki büyük salınımlar ve bunların yol açtığı atmosferik olayların genel adı olarak kullanılmaktadır. Günümüzde hala bu durumu kontrol etmenin yolları araştırılmaktadır. )

1899-1900 Hindistan kıtlığı, 2 milyon ölüm.  İrregular bir yılmış. 1899 da 5 ayrı tutulma olmuş. Plüton Neptün ikizler, Uranüs yay, Satürn yay. Mars Oğlak ve Satürn ile antisyasal kavuşum. Jüpiter Akrep. Ay düğümleri ve tutulmalar İkizler yay aksı. 1899’da Batı ve Orta Hindistan’daki yaz musonlarının başarısızlığıyla başladı ve sonraki yıl boyunca 476.000 mil karelik bir alanı (1.230.000 km2 ) ve 59,5 milyonluk bir nüfusu etkiledi.  Merkez Eyaletler ve Berar , Bombay Başkanlığı , küçük Ajmer-Merwara eyaleti ve Pencap’ın Hissar Bölgesi’nde kıtlık şiddetliydi ; ayrıca Rajputana Ajansı , Central India Agency’nin prens eyaletlerinde büyük sıkıntıya neden oldu ., Haydarabad ve Kathiawar Ajansı .Ayrıca, Bengal Başkanlığı , Madras Başkanlığı ve Kuzey-Batı Eyaletlerinin küçük bölgeleri kıtlıktan ciddi şekilde etkilendi.

1907 Çin 25 milyon ölüm, kayıtlı tarihin en kötü ikinci kıtlığıdır. Jüpiter ve Neptün yengeç, Uranüs Oğlak, Mars Oğlak. Uranüs Mars kavuşum. Satürn Balık, Plüton İkizler. Tutulmalar Yengeç/Oğlak aksında. Plüton Satürn karesi var. Yengeç Jüpiter ve Neptün ‘ün yağışı artırdığı ve Mars ve Uranüs gibi 2 kötücülün karşısında olması gerçekten çok yıkıcı olmuş. Üstelik Mars Oğlak yücelimi var ve Uranüs ile güçlerini birleştirmiş.  Bu kıtlık bitkilerin büyüme mevsiminde gerçekleşen, bitkilerin büyümesi ve gelişimini engelleyen aşırı yağışlar sonucu gerçekleşmiş. Honan, Kiangsu, Anhui gibi yerlerin ( 40.000 mil karelik alanın) sular altında kalmasına neden olmuş. Nüfus’un %10’u kaybedilmiş. Kaynak: sorubankası/ tarihteki-en-ölümcül-kıtlıklar

1914 Alman kıtlığı. 700 bin ölüm. Plüton yengeç, Ay düğümleri balık/başak.  Jüpiter, Uranüs kova,  Satürn ikizler. ASC yöneticisi Mars ile Plüton Antisyasal kavuşum. Satürn ile Uranüs&Jüpiter kavuşumu arasında üçgen varmış. Satürn İkizler ablukayı izah debilir.   Alman nüfusunun büyük bir kısmı savaş sırasında açlık çekti ve 478.500 ila 800.000 arasında sivil , açlık ve yetersiz beslenme ile ilgili hastalıklardan öldü. Bu ölümler geleneksel olarak “İngiliz açlık ablukası”na bağlanmaktadır. Bununla birlikte, bu yalnızca İngiliz değil, tüm Müttefik donanmaları tarafından yürütülen bir Müttefik politikasıydı ve Kraliyet Donanması baskın bir rol oynuyordu. Doğal olarak her iki taraf da ekonomik savaş yürüttü ve bu nedenle her iki taraf da birbirini ablukaya almaya çalıştı. Almanya , İtilaf Devletlerine ulaşan malzemeleri kesmeye çalıştı ve sonunda denizaltı savaşına başvurdu.

1932 Sovyet kıtlığı 7 milyon ölüm. Balık /Başak aksı tutulmaları, Uranüs koç, Jüpiter Aslan,  Satürn kova, Plüton yengeç. Uranüs tutulmaya ve Neptün’e antisyasal kavuşumda. Uranüs, Satürn ile Pluto karşıtlığına  T kare yapmış. Ayrıca Plüton ile Mars kavuşum halinde. O dönem Sovyetler Birliği’ndeki, şimdiki Ukrayna ve Rusya’nın Kuban bölgesinde suni olarak yaratılan kıtlık sebebiyle yaklaşık olarak 8 milyon insanın öldüğü olaylar.

1936 Çin kıtlığı 5 milyon ölüm. İrregular bir yılmış ve o sene 5 tutulma olmuş.

Plüton yengeç, Satürn balık, Neptün Başak. Jüpiter yay, Jüpiter/Neptün Kare. Yengeç oğlak tutulmaları. Yılın ilk tutulmasında, Mars Plüton 150, Jüpiter Şiron karşıtken Satürn ile kare yapıyorlar. Güneş ile Jüpiter antisyasal kavuşumda.  Güneş ile Jüpiter antisyasal kavuşumda.   Son baharda daha da kötüye gidiş başlamış. Bu sebeple yazın gerçekleşen tutulmaya da baktım ama hangi bir açıdan bahsedeyim bilemedim. Bağlantı kurmayan neredeyse gezegen yok. Çoklu etki barındırıyor. Neptün, Jüpiter ve Şiron karşıtlığına T kare yaparken aynı zamanda Satürn ile de karşıtlık yaparak Büyük kare kalıbı oluşturmuş. Ayrıca balık Satürn , yengeç Plüton ile de üçgen bağlantı yapmış.  Tutulmanın Ay’ı Uranüs ve Neptün ile büyük toprak üçgeni yapıyor. (Uranüsün toprak üçgenleri korkutucudur.)

1936 baharında, Sichuan’daki kuraklık ve açlık haberleri Çin’de ve deniz aşırı ülkelerde basında yer almaya başlamış. Ertesi yıl, normalde verimli olan eyaletteki kırsal kesimin üçte ikisinin ‘sert, çimensiz kile’ dönüştüğü bildiriliyordu,  Szechwan Kıtlık Yardım Komisyonu’nun bir araştırmasına göre ise 30 milyon insan öldü. ildeki 149 hsien’in (ilçelerin) 140’ında etkilenmiştir. Bazıları iç savaşın sonucu olsa da, raporlar ayrıca 50 milyon ‘kıtlık mültecisi’nden bahsediyor.  Yağmurlar nihayet Nisan 1937’de geldi, ancak birçok insan açlıktan ölmeye devam etti.  Dünya çapındaki genel bir kıtlık tarihi, 1936-37 Sichuan’da kıtlığa bağlı 5 milyon insan ölümü tahmini bulunmakta. Henan, Shaanxi ve Gansu eyaletlerinde de aynı zamanda kuraklık kıtlıkları meydana gelmiş.

1940 Japon Kane’i kıtlığı. 50-100 bin ölüm. Satürn Boğa, Plüton Aslan ile kare. Uranüs de Boğada. Tutulma Koç tutulması.  Şiron Yengeç. Jüpiter Koç ve tutulma ile kavuşum. Tutulmanın yöneticisi Mars ikizler burcunda.  (GAD )Aydüğümü Koç. Neptün Başak. Şiron Yengeçte ve Tutulmaya kare.  Devam eden dönemde Neptün Başak ‘ı tetikleyen  tutulmalar olmuş.

Özellikle batı Japonya’da olmak üzere ülke çapında bir sığır salgını yayıldı ve Kyushu’da tarım üzerinde muazzam bir etkisi olan çok sayıda sığır ölümü meydana geldi. Ertesi yıl, 1941’de, batı Japonya bir kuraklıkla sarsıldı ve böceklerden de zarar gördü. Hokuriku, Kanto ve Tohoku bölgelerinde uzun yağmurlar ve soğuk hava çarptı ve ülke çapında korkunç bir mahsulle sonuçlandı. Ertesi yıl, batı Japonya’da kuraklık devam etti, ancak sonbaharda çeşitli yerlerde büyük seller meydana geldi ve Japonya’nın doğusunda uzun yağmurlar, soğuk hasar ve hatta arka arkaya ikinci yıl ülke çapında seller meydana geldi. Bu nedenle, kıştan 1941 baharına kadar, ülke çapında büyük bir kıtlık ortaya çıktı ve çiftçiler ekimi bırakıp dağlara sığınmışlar. İki yıllık kötü hasattan sonra, ülke çapında 50.000 veya 100.000 olduğu tahmin edilen çok sayıda aç ölü, kentsel ve kırsal alanlarda bir trajediye maruz kaldı.(kaynak: https//mimirbookcom/tr/0b881b09a70 )

1959- 1961 yılları arasında Çin’de kıtlık. 50 milyon ölüm. 1959 yılında Plüton başak, Satürn oğlak, Uranüs aslan, Neptün akrep, Jüpiter yay, ay düğümleri Koç Terazi aksı. 1960 ise Jüpiter Oğlak, tutulmalar Balık başak aksında. İki döneme ait de harita bakmakta yarar var. Gördüğüm kadarı ile insan aklı ve eli ile yaratılan kıtlıklardan biri de bu maalesef.

1959 yılında Satürn Oğlak, Koç terazi aksındaki tutulmayı karelemiş. Satürn Plüton ile üçgen bağlantı kurmuş. Şiron kova, akrep Neptün ile antisyasal kavuşum yapmış.

1960 yılında ise Tutulmalar Balık Başak aksında ve plütonik . Satürn Oğlak ile Plütonik tutulma üçgen yapmakta. Kuralların yansıması ve uygulamasında pürüzsüz bir akış olmuş. Hem de halkın beslenme,  yaşam rutini ve çalışma koşulları ile ilgili evde gerçekleşmiş yaşam koşulları dinamitlenmiş resmen. Tutulmayla, Jüpiter ve Mars karşıtlığı büyük kare oluşturuyor. Jüpiter Yay burcunda ve ticaret, seyahat aksını da karelerken hayat görüşü ve sentez bilgi, kültürel mirasın bu yeni uygulanmak istenen sistem ile çatışması var.  Neptün ile Şiron antisyasal kavuşumda. Kova Şiron kitlesel zorlukları anlatırken sistem sorununa da açıklık getiriyor.  Tutulma Satürn’e üçgen. Uranüs Aslan ile Yay Jüpiter arasında üçgen oluşmuş.

1959 baharı ile 1961’in sonu arasında yaklaşık 30 milyon Çinli açlıktan öldü. Kıtlığın ezici bir çoğunlukla ideolojik nedenleri vardı ve iki dünya savaşının yanı sıra, Richard Rhodes’un 20. yüzyıl ölümlerinin belki de en çok gözden kaçan nedeni olarak nitelendirdiği insan yapımı ölümlerin başlıca örneği olarak değerlendirildi. Kuraklık katkıda bulunan bir faktör olsa da, bu büyük ölçüde Mao Zedong’un en büyük sorumluluğu taşıdığı insan yapımı bir felaketti. İki nesil sonra Çin, kıtlığın nedenlerini ve sonuçlarını henüz açıkça incelemedi.

Ağır sanayinin kilit rolünü vurgulayan Stalinist ideolojiye bağlı olan Mao, çelik üretimini merkeze koymuş.. On milyonlarca köylüye tarlalarda çalışmak yerine yerel demir cevheri ve kireçtaşı yatakları çıkarmaları, odun kömürü için ağaç kesmeleri, basit kil fırınları inşa etmeleri ve metalleri eritmeleri emredilmiş. Köylüler tüm özel gıda üretimini terk etmeye zorlanmış. O zamanlar Çin’in gıda enerjisinin %80’inden fazlasının kaynağı olan tahıl için daha az toprak ekilmiş. Aynı zamanda, komünal çiftçiliğin üstünlüğünü göstermek için rekor düzeyde tahıl hasadına ilişkin uydurma raporlar yayınlanmış. Gerçekte, tahıl hasadı düştü. 1958’den önce gıda arzı ve talebi hemen hemen eşitken 1959 baharında Çin’in eyaletlerinin üçte birinde kıtlık oluşmuş. En büyük eksiklik, Çin yöneticilerinin kıtlığı kabul etmede ve hızlıca yabancı gıda yardımını sağlamada başarısız olmalarıydı. Çin hükümetinin harekete geçmesi yaklaşık üç yıl sürdü. Tüm özel gıda üretim araçlarını (bazı yerlerde mutfak aletlerini bile) ortadan kaldırmak, köylüleri yanlış yönetilen komünlere zorlamak ve gıda ihracatını sürdürmek en kötü komisyon eylemleri olarak tarihe geçmiş. Şehirlere ve yönetici seçkinlere tercihli yiyecek arzı, bilinçli bir seçici tedarik eylemi yapılmış.

Bu haritayı eklemek istiyorum belki bizlere aklımızı başımıza toplamamız konusunda bir ışık olur.

 

Yorum yaz

Yorum yazmak için tıklayınız

Astroloji Eğitimi

 

Arşivler

Kategoriler

error: Content is protected !!